Sunday, April 1, 2012

Skim Pembiayaan Khas Rumah PPR & PA (isu pelaburan EPF dalam skim tersebut)

LATARBELAKANG RINGKAS:

Pada 2009, di atas permintaan rakyat yang menghuni perumahan awam (PA) dan projek perumahan rakyat (PPR), pihak Kerajaan telah bersetuju untuk memberi pilihan kepada penyewa-penyewa untuk membeli rumah tersebut. Unit rumah yang terbabit dalam permintaan ini adalah 44,146 unit.

Rakyat merasakan setelah sekian lama membayar sewa, mereka ingin pula memiliki rumah tersebut. Bagi pihak Kerajaan pula, adalah wajar rakyat diberi peluang memiliki rumah tersebut sebagai aset yang boleh ditinggalkan kepada waris keluarga satu hari kelak.

Malangnya, sejak 2009, hanya 4,988 penyewa sahaja yang berjaya membeli rumah mereka samada melalui pinjaman bank atau bayaran tunai.

Kelompok yang lebih besar gagal mendapatkan pinjaman bank kerana tidak dapat mematuhi prosedur dan terma bank swasta. Antara lain sebab-sebabnya adalah juga kerana mereka tidak memiliki rekod pendapatan mahupun slip gaji.

Beberapa perbincangan diadakan antara pihak Kerajaan dan wakil-wakil bank, namun Kerajaan tidak dapat memaksa bank swasta memberikan terma khas kepada penyewa-penyewa ini membeli rumah mereka.

Maklumbalas daripada pihak bank juga menjelaskan yang bank tidak begitu tertarik memberi pinjaman untuk rumah kos rendah melainkan dikenakan kadar faedah yang tinggi. Ini kerana kos operasi bank swasta adalah masih tinggi walaupun untuk pinjaman kecil. Di sini, pihak Kerajaan harus hormati juga objektif perniagaan bank-bank swasta.

Namun begitu, bagi pihak Kerajaan, kelompok rakyat yang gagal mendapat pinjaman ini mempunyai rekod bayaran yang baik kerana mereka telah bertahun-tahun membayar sewa dengan sempurna dan tiada tunggakan bersama DBKL.

Malangnya, rekod bersih ini tidak dapat digunapakai untuk pihak bank swasta.

Satu skim khas diwujudkan di luar sistem perbankan untuk membantu golongan rakyat ini untuk akhirnya memiliki satu aset rumah demi kesejahteraan masa depan mereka.

Pada 2011, cadangan skim khas telah diwujudkan dan mendapat kelulusan awal dari Jemaah Menteri.

Rundingan telah berlangsung dengan pihak KWSP sebagai pelabur utama dalam skim ini. KWSP menjelaskan ia hanya akan bersetuju melabur jika terdapat jaminan 100% atas pelaburan ini dan juga kadar pulangan minima 5.5% bagi KWSP.

Dato Raja Nong Chik bin Raja Zainal Abidin selaku Menteri di Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) telah bertindak mengadakan perbincangan bersama pegawai kanan KWPKB dan DBKL untuk mengenalpasti cara terbaik memenuhi terma KWSP ini, disamping juga memperkasakan objektif memenuhi hasrat rakyat dan memastikan satu situasi yang win-win (semua pihak bermanfaat) bagi DBKL, KWSP, pemegang akaun KWSP dan rakyat secara amnya.

DBKL akhirnya bersetuju memberikan jaminan 100% atas pelaburan KWSP di mana pihak DBKL bersetuju untuk membeli kembali rumah-rumah di mana peminjam telah gagal melunaskan bayaran ansuran mereka.

Setelah mendapat jaminan ini, pihak KWSP akhirnya bersetuju membuat pelaburan awal RM300 juta dengan menikmati pulangan 5.5% yang TERJAMIN 100% oleh pihak Kerajaan.

Pelaburan ini disalurkan ke Syarikat Perumahan Wilayah Persekutuan Berhad (SPWP), sebuah syarikat tujuan khas milik penuh Yayasan Wilayah Persekutuan dan bawah pengawasan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Bakal peminjam membuat permohonan dan pinjaman daripada SPWP dan bukannya KWSP. Kadar keuntungan yang dikenakan SPWP adalah 6.5%, di mana 5.5% disalurkan kembali kepada KWSP dan SPWP mengambil hanya 1% sebagai kos operasi.

Skim pinjaman ini bukanlah untuk satu skim kebajikan perumahan bertujuan untuk golongan miskin tegar, tetapi untuk golongan rakyat yang sudahpun menyewa rumah PPR dan PA, di mana mereka menunjukkan prestasi bayaran sewa yang baik dan menyatakan kesanggupan mereka membeli rumah sewaan mereka ini buat diri dan keluarga mereka.

Untuk membantu golongan miskin mendapatkan perumahan, sudah sedia ada pelbagai mekanisme dan institusi membantu golongan ini di bawah jabatan-jabatan Kerajaan yang berkaitan.

Skim pinjaman ini adalah satu alternatif untuk bakal pembeli, mereka masih mempunyai pilihan untuk meminjam daripada sumber-sumber lain termasuk bank swasta.

Skim ini menawarkan pinjaman 100 peratus nilai pembelian rumah, tanpa cagaran, berdasarkan pinjaman Islam berkonsepkan “Ijarah Muntahiyyah Bittamlik” pada kadar keuntungan tetap 6.5% dengan jangkamasa pinjaman maksima 25 tahun.

Fakta

Skim dijamin Kerajaan Malaysia 100%.

Tidak ada isu kerugian untuk institusi pelaburan seperti KWSP.

Nilai rumah dijual pada kadar RM35,000 sedangkan nilai pasaran semasa adalah 2 kali ganda atau lebih. Ini berbeza dengan krisis sub-prima di mana bank-bank Amerika Syarikat membuat pelaburan yang spekulatif atas nilai pasaran masa depan yang akhirnya tidak menjadi kenyataan.

Fakta

Pelaburan ini memenuhi objektif keuntungan KWSP sendiri yang merasakan pelaburan terjamin 100% dengan keuntungan 5.5% adalah lebih baik dari instrumen pelaburan seperti bon pelaburan Kerajaan yang hanya memberikan lebih kurang 4% pulangan.

Keuntungan terjamin 100% ini pastinya menguntungkan pemegang akaun EPF di akhirnya.

Fakta

Skim ini telah diluluskan Jawatankuasa Pelaburan KWSP bawah kuasa yang ada padanya di bawah Akta EPF 1991.

Fakta

Dengan pengwujudan skim ini, Kerajaan BN diakui oleh pakar pelaburan sebagai berjaya memperkenalkan satu ruang pelaburan yang selamat dan menguntungkan buat KWSP serta semua pencarum. Disebabkan skim yang inovatif dan penuh manfaat inilah pihak Pembangkang mula merasa khuatir dan terpaksa membuat tuduhan untuk mengaburkan mata rakyat kepada kebaikan ciri-ciri skim ini.

Pelaburan ini memenuhi objektif keuntungan KWSP sendiri yang merasakan pelaburan terjamin 100% dengan keuntungan 5.5% adalah lebih baik dari instrumen pelaburan seperti bon pelaburan Kerajaan yang hanya memberikan lebih kurang 4% pulangan.

Keuntungan terjamin 100% ini pastinya menguntungkan pemegang akaun EPF di akhirnya.

Serentak juga, rakyat yang mendiami PPR dan PA memiliki peluang untuk mendapatkan pembiayaan yang adil dan saksama demi memiliki hartanah yang diidamkan mereka dan keluarga.

Fakta

Skim ini adalah kesinambungan Program Penjualan Rumah PPR dan PA DBKL yang telah lama dirancang dan diminta penduduk sendiri. Skim ini sudah mengambil masa dua tahun perancangan dan pengkajian skim ini sebelum kelulusan oleh Jemaah Menteri pada 2011. Skim ini bukan tiba-tiba sahaja dibuat tahun 2012 ini kerana menghampiri pilihanraya ke-13.

Fakta

Skim pembiayaan khas ini membolehkan pemilik mendapat pembiayaan sehingga 25 tahun dan merancang pemilikan penuh mengikut kemampuan pemilik sendiri tanpa perlu menanti hingga 20 tahun untuk memanfaatkan pelaburan dalam aset hartanah mereka.

Fakta

Kediaman ini dijual pada rakyat pada kadar rumah kos rendah iaitu RM35,000. Namun, nilai pasaran semasa dijangka adalah sekurang-kurangnya RM85,000. Bayangkan berapa nilai aset ini 20 tahun dari sekarang.

Ini adalah satu pelaburan dalam aset hartanah yang sudah menguntungkan serta-merta.

Tidak harus timbul soal ‘soft-loan’ 2.2% kerana pemilik sudah keuntungan besar lebih kurang RM50,000 pada detik pembelian.

Pemilikan aset ini boleh dianggap sebagai pelaburan hartanah di Kuala Lumpur untuk manfaat keluarga mereka di hari ini dan masa depan.

Fakta

Sejak 2008 hingga Mac 2012, Pakatan Rakyat di Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang LANGSUNG TIDAK PERNAH mengujudkan sebarang skim pembiayaan rumah kos rendah.

Sejak 2008 hingga Mac 2012,, TIDAK SEORANG PUN Menteri Besar atau ahli exco di Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang mengumumkan apa-apa tentang cadangan ‘sewa-hingga-milik’.

Nurul Izzah Anwar sewenang-wenangnya menabur janji manis tanpa sebarang komitmen pun daripada pemimpin di negeri-negeri Pakatan Rakyat sendiri.

TIDAK SEORANG PUN Menteri Besar dari negeri pentadbiran Pakatan Rakyat yang tampil ke hadapan menyokong Nurul Izzah dalam janji manis ini.

Sememangnya, skim seperti yang dicadangkan Nurul Izzah adalah membebankan Kerajaan Negeri dan akhirnya yang kerugian adalah rakyat lain yang membayar cukai.

PERKEMBANGAN LAIN

Kenyataan Akhbar membantah skim ini telah dikeluarkan wakil DAP, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dan wakil PKR, Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar pada 6 Februari 2012.

Memorandum Bantahan mendesak KWSP membatalkan skim ini telah dihantar ke KWSP oleh wakil DAP Tony Pua dan wakil PKR Nurul Izzah Anwar pada 6 Februari 2012.

Tindakan Tony Pua dan Nurul Izzah ini menyebabkan reaksi marah daripada penduduk PPR dan PA.

Pada Feb 10 2012, Majlis Gabungan Persatuan-persatuan Penduduk di bawah naungan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), di mana bernaungnya 81 persatuan penduduk mewakili 700,000 penduduk PPR dan PA telah membantah tindakan Tony Pua dan Nurul Izzah dan menghantar memorandum kepada KWSP menyatakan sokongan mereka kepada skim ini dan merayu KWSP tidak membatalkan skim tersebut.

Menyedari mereka telah menyebabkan kemarahan rakyat, Tony Pua dan Nurul Izzah mengubah rentak dan tiba-tiba pada Feb 12 membuat satu cadangan alternatif kepada skim ini.

Malangnya, cadangan mereka ini adalah bersifat reaksi dan tersasar jauh dari dasar dan niat asal skim ini diujudkan. Ini kerana mereka tidak memahami isu dan situasi kewangan sebenar golongan rakyat yang terlibat.

Perlu dinyatakan sekali lagi, skim khas ini adalah untuk golongan berpendapatan rendah, mampu bayar, sudahpun menyewa di PPR dan PA serta mempunyai rekod bayaran sewa yang baik dengan DBKL.


29 comments:

Alisha Residenc said...

anda boleh sila pertukaran pautan, sila? Saya akan melakukan perkara yang sama,
laman saya http://alisharesidence.blogspot.com/
berharap anda jangan keberatan

Bill Culbard said...

Halo Saya Bill Culbard dari Audita Jasa Keuangan dan Patners.
Berbasis di Lithuania, secara resmi Republik Lithuania di Eropa Utara, juga memiliki cabang di banyak negara. Karena Krisis keuangan global, kami telah memutuskan untuk memberikan pinjaman kepada orang-orang, Individu dan perusahaan swasta dengan tarif lebih murah dari 3% untuk meningkatkan bisnis mereka.

Berikut adalah Parameter pinjaman:
Waktu yang diperlukan untuk persetujuan pinjaman adalah 48 jam.
Waktu yang diperlukan untuk memproses pinjaman adalah 2 hari permintaan.
Untuk penjamin pinjaman tidak diperlukan.
Dalam berurusan dengan peminjam kredit tidak dikendalikan oleh register.
Pinjaman tidak dibatasi oleh usia.


Untuk informasi lebih lanjut lebih lanjut tentang bagaimana menerapkan dan mendapatkan pinjaman Anda,
Silahkan hubungi kami di:
Auditafinancialservice.partner @ gmail.com
24 jam melalui email.

Kesulitan keuangan Anda akan terpecahkan.
Bill Culbard ..... Audita Jasa Keuangan dan Mitra

terima kasih

Clara Banny said...

Perhatian semua pencari pinjaman!!
Selamat datang
Apakah Anda membutuhkan pinjaman?
Apakah Anda tertarik untuk mendapatkan semua jenis pinjaman? Atau khawatir keuangan?
Jika demikian, silahkan hubungi kami sekarang melalui alamat e-mail perusahaan: klarabannyfinance@gmail.com:
Kami siap melayani Anda.
Best Regards,
Klara Banny
Direktur Kerjasama

Kontak: klarabannyfinance@gmail.com: pinjaman Anda saat ini, kami siap melayani Anda.

CREDIT UNION said...

Do you need a loan?Looking for a business loan, personal loans, mortgages, car credit, student loans, debt consolidation loans, risk capital, etc.we offer secured loans to individuals,firms and cooperate bodies to a low interest rate and affordable 3%, We offer all kind of genuine Loans. Contact us today via:marylenders3@gmail.com

Margaret Homes said...

Apakah Anda pernah ditolak oleh bank atau pemberi pinjaman keuangan? Apakah Anda ke
utang? Apakah Anda membutuhkan pinjaman cepat untuk bisnis?

Maka di sini adalah kesempatan, perusahaan saya menawarkan pinjaman pribadi dan bisnis untuk
individu, tanpa bunga, di mana peminjam dapat membayar kembali dalam jangka waktu tertentu. Jika tertarik,
hubungi kami sekarang di yogaloanservice@gmail.com atau yogaloanservice@yahoo.com
Berikut Apakah Informasi yang Diperlukan:

* Nama Lengkap
Euro * Jumlah Pinjaman Dibutuhkan, Pounds atau Dolar:
* Tujuan Pinjaman:
* Durasi Pinjaman:
* Negara:
* Telepon:

Melalui program Kredit Tanpa Jaminan kami dan Dijamin, kami dapat menyediakan jenis apa pun
pembiayaan bahwa bisnis mungkin perlu. Kami merancang Program kami untuk menyesuaikan Anda
kebutuhan, bukan milik kita. Dalam kebanyakan kasus, Anda akan menemukan bahwa keluar kita memiliki pilihan
yang tidak ditawarkan oleh bank.

Untuk membahas lebih lanjut situasi Anda, silahkan hubungi kami sekarang untuk aplikasi

Ms Margaret Homes
Direktur (YOGA JASA LOAN)
Pribadi E-mail: yogaloanservice@gmail.com atau yogaloanservice@yahoo.com
YOGA PINJAMAN LAYANAN (SERVICE YOGA LOAN)
Copyright 2013 YOGA PINJAMAN LAYANAN All rights reserved

Margaret Homes said...

Apakah Anda pernah ditolak oleh bank atau pemberi pinjaman keuangan? Apakah Anda ke
utang? Apakah Anda membutuhkan pinjaman cepat untuk bisnis?

Maka di sini adalah kesempatan, perusahaan saya menawarkan pinjaman pribadi dan bisnis untuk
individu, tanpa bunga, di mana peminjam dapat membayar kembali dalam jangka waktu tertentu. Jika tertarik,
hubungi kami sekarang di yogaloanservice@gmail.com atau yogaloanservice@yahoo.com
Berikut Apakah Informasi yang Diperlukan:

* Nama Lengkap
Euro * Jumlah Pinjaman Dibutuhkan, Pounds atau Dolar:
* Tujuan Pinjaman:
* Durasi Pinjaman:
* Negara:
* Telepon:

Melalui program Kredit Tanpa Jaminan kami dan Dijamin, kami dapat menyediakan jenis apa pun
pembiayaan bahwa bisnis mungkin perlu. Kami merancang Program kami untuk menyesuaikan Anda
kebutuhan, bukan milik kita. Dalam kebanyakan kasus, Anda akan menemukan bahwa keluar kita memiliki pilihan
yang tidak ditawarkan oleh bank.

Untuk membahas lebih lanjut situasi Anda, silahkan hubungi kami sekarang untuk aplikasi

Ms Margaret Homes
Direktur (YOGA JASA LOAN)
Pribadi E-mail: yogaloanservice@gmail.com atau yogaloanservice@yahoo.com
YOGA PINJAMAN LAYANAN (SERVICE YOGA LOAN)
Copyright 2013 YOGA PINJAMAN LAYANAN All rights reserved

Dot Zincs said...

Mendapatkan pinjaman yang sah selalu menjadi masalah besar bagi pelanggan mengalami masalah keuangan . kredit dan agunan adalah sesuatu yang klien selalu tertarik untuk mencari pinjaman dari pemberi pinjaman yang sah .
Tapi layanan kredit swasta membuat perbedaan dalam industri pinjaman .

Masthaven Dijamin pinjaman perusahaan menawarkan pinjaman sebesar 3% dikreditkan untuk klien lokal dan internasional . Kami merasa terhormat
memenuhi kebutuhan finansial mereka .

Pelanggan MASTHAVEN menerima pinjaman dengan tingkat bunga yang sangat rendah dan waktu yang tepat untuk membayar kembali . Apakah Anda kehilangan tidur di malam hari khawatir bagaimana untuk mendapatkan pinjaman Legit untuk memulai bisnis atau mengembangkan yang sudah ada ? mengapa tidak menghubungi kami hari ini di kredit Masthaven untuk memberikan pinjaman langsung .

* Mortgage Kedua
* Internasional Pinjaman
* Hutang Konsolidasi
* Kredit Usaha
* Pinjaman Pribadi
* Pinjaman kepada investor
Jaminan sosial dan tidak ada pemeriksaan kredit adalah jaminan 100 % .
 
true.Contact kami Via Email . masthavensecuredloans@live.com
Jujur , saya sedang menunggu jawaban Anda .

Salam
Mr.Dot Zinc " s

mike jackson said...

Hello
Saya akan suka untuk Memperkenalkan diri saya kepada anda tidak lama lagi, nama saya adalah Mr.mike jackson , saya Pengarah Urusan (MD) kejayaan pinjaman empayar , saya memberi gadai janji pinjaman pada kadar faedah yang rendah sebanyak 3% , saya memberi Pinjaman Peribadi , Perniagaan Pengembangan Pinjaman, Perniagaan Mula -up Pinjaman, Pinjaman Pendidikan, Pinjaman Penyatuan Hutang, Modal Teroka , Pinjaman Wang Hard , walaupun kepada mereka yang mempunyai Kredit Bad , DSB , Kami menawarkan Pinjaman Antara daripada Jumlah Minimum Lima Ribu pound (£ 5,000.00 ) dan maksimum satu Rang Sepuluh Juta pound (£ 10.000.000,00 ) .. jadi saya mahu anda untuk menyatakan berapa banyak yang anda berhasrat untuk mendapatkan Pinjaman dan tempoh Sesuai anda untuk pinjaman ini supaya kita boleh menghantar Syarat Pinjaman Jadual Re -pembayaran untuk kesan ini ... jika anda berminat hubungi melalui: successloanfinance@live.com

Bawah PERMOHONAN INI:

1) Nama Penuh:
2) Jantina:
3 ) Jumlah Diperlukan Sebagai Pinjaman :
4) Tujuan pinjaman:
5) Duration:
6) Status perkahwinan:
7) Seterusnya Kin :
8) Pekerjaan:
9) Telefon :
10) Alamat:
11) Bandar:
12) Negara:
13 ) Negara:
Pendapatan 14 ) Bulanan
15) Fax:

Dalam kes ini , keperluan yang perlu kita dan bergerak ke hadapan dengan permohonan bersama-sama dengan terma-terma dan syarat-syarat pinjaman.
 
Anda dialu-alukan dan terima kasih untuk masa anda!
Salam ...

Mr.mike jackson ...

Harvard Smith said...

Halo, saya Mr Harvard Smith, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang.
memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup.
Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang-hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal.
untuk meningkatkan bisnis Anda?
Anda telah ditolak oleh
bank dan lembaga keuangan lainnya?
Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek?
mencari lagi karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu.
masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu
membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang.
untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan ini.
media untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan.
akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui email :.
harvardsmithloans@gmail.com

Data-data PEMINJAM'S

  1) Nama Lengkap: .............................. ............... ..........
  2) Negara: .............................. ................ .............
  3) Alamat: .............................. ................ ............
  4) Negara: .............................. ................ .............. ..
  5) Jenis Kelamin: .............................. ................ .............. ....
  6) Status Pernikahan: .............................. ............... ....
  7) Pekerjaan: .............................. ................ .......
  8) Nomor Telepon: .............................. ............... ...
  9) Posisi Saat ini di tempat kerja: .....................
  10) Pendapatan Bulanan: .............................. ...............
  11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .............................. .......
  12) Pinjaman Jangka waktu: .............................. ............... ...
  13) Tujuan Pinjaman: .............................. ..............
  14) Agama: .............................. ................ ..........
  15) Apakah Anda Terapan sebelum ............................. ....

  Terima kasih,
Mr Smith Harvard

Moraida Luna said...

Halo, saya bernama MORAIDA LUNA. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan karena putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Aku hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal bernama Mrs Amanda yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari $ 53.000 dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena itu saya berjanji padanya aku akan membagikan kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi jika Anda membutuhkan setiap pinjaman apapun, hubungi dia melalui email nya: amandarichardsonloanfirm@gmail.com.
Anda juga dapat menghubungi saya di email saya moraidaluna@gmail.com.
Sekarang, semua saya lakukan adalah mencoba untuk bertemu dengan pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekeningnya bulanan.

Rosemary Loan said...

Halo, saya Mrs.Rosemary, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan seumur hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman cepat untuk membayar utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? menemukan lebih banyak karena kita berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan uang kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit yang buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang dapat dipercaya dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: rosemaryloanfirm7@gmail.com

Rosemary Loan said...

Halo, saya Mrs.Rosemary, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan seumur hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman cepat untuk membayar utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? menemukan lebih banyak karena kita berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan uang kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit yang buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang dapat dipercaya dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: rosemaryloanfirm7@gmail.com

Rosemary Loan said...

Halo, saya Mrs.Rosemary, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan seumur hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman cepat untuk membayar utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? menemukan lebih banyak karena kita berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan uang kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit yang buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang dapat dipercaya dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: rosemaryloanfirm7@gmail.com

Davies Washington said...

Hello , saya Mr Davies, pemberi pinjaman pinjaman peribadi
memberikan pinjaman peluang masa hidup.
Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman
untuk meningkatkan perniagaan anda ?
Anda telah ditolak oleh
bank-bank dan institusi kewangan lain?
Adakah anda memerlukan pinjaman atau gadai janji penyatuan ?
mencari lagi kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda
masa lalu. Kami memberikan pinjaman dana kepada individu
memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang
untuk membayar bil-bil , untuk melabur pada perniagaan pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan ini
medium untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan
akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui e-mel:
Davieswashingtonloanoffer@gmail.com Data PEMINJAM ' S
1 ) Nama Penuh : ............................................. ..........
2) Negara: .............................................. .............
3 ) Alamat : .............................................. ............
4 ) Negara: .............................................. ................
5) Sex : .............................................. ..................
6) Status perkahwinan: ............................................. ....
7) pendudukan: .............................................. .......
8) Nombor Telefon : ............................................. ...
9) Pada masa ini kedudukan di tempat kerja: .....................
10 ) Pendapatan Bulanan: .............................................
11) Jumlah Pinjaman Diperlukan : .....................................
12) Tempoh Pinjaman: ............................................. ...
13) Tujuan Pinjaman : ............................................
14 ) Agama : .............................................. ..........
15) Adakah anda memohon sebelum .................................
Terima kasih, Encik . Davies

Cynthia Johnson said...

Halo,
Hal ini untuk menginformasikan kepada masyarakat umum bahwa Mrs. cynthia Johnson, pemberi pinjaman pinjaman pribadi dilengkapi peluang keuangan terbuka untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman dengan suku bunga 2% untuk individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan dapat dimengerti. hubungi kami hari ini melalui e-mail di: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com

Cynthia Johnson said...

Halo,
Hal ini untuk menginformasikan kepada masyarakat umum bahwa Mrs. cynthia Johnson, pemberi pinjaman pinjaman pribadi dilengkapi peluang keuangan terbuka untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman dengan suku bunga 2% untuk individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan dapat dimengerti. hubungi kami hari ini melalui e-mail di: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com

Ophelia Israel said...

AKHIR TAHUN KREDIT ..........
Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan? Apakah Anda dalam serius memerlukan pinjaman mendesak? Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda dalam utang? Ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, Kredit usaha, Pinjaman Perusahaan, dan segala macam Pinjaman pada tingkat bunga 2% ... Untuk informasi lebih lanjut hubungi kami sekarang dengan email kami {} @ gmail opheliaisraelloanfirm. com atau getyoureasyloan@gmail.com atau opheliaisraelmantiservices@yahoo.com.You dapat mengunjungi website kami untuk mengetahui dan uderstand bagaimana kita beroperasi untuk kualitas layanan:
http://opheliaisraelloanfirm.webs.com/

PEMINJAM INFORMASI:

* Nama Lengkap: _______________
* Negara: __________________
* Sex: ______________________
* Usia: ______________________
* Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
* Durasi Pinjaman: ____________
* Tujuan Pinjaman: _____________
* Nomor Cell Phone: ________

Ibu Ophelia Israel,
CEO.

Morgan Dorcas said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Morgan Dorcas, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: believersloanfirm@gmail.com

Victoria Sanchez said...

Mencari pinjaman akses mudah dari perusahaan yang sah pinjaman, Persetujuan Instan, Tidak ada jaminan, Low tingkat, pastikan Anda mengunjungi Victoria Sanchez Perusahaan Pinjaman karena perusahaan pinjaman yang tepat, kami menyediakan semua jenis pinjaman sebesar 2%. Jika Anda tertarik, Anda dapat menghubungi kami melalui email di: Victorisanchezloanfirm@gmail.com
Hormat kami,
Ibu Victoria

christiana Anderson said...

PENAWARAN KREDIT UNTUK SEMUA (DAFTAR SEKARANG)

Apakah Anda seorang pengusaha atau wanita? Apakah Anda stres keuangan? Anda perlu uang untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda memiliki pendapatan rendah dan sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan lembaga keuangan lainnya? Jawabannya ada di sini, Christiana Anderson Kantor Pinjaman adalah jawabannya. Kami menawarkan;

a) pinjaman pribadi, ekspansi bisnis.
b) Business Start-up dan pendidikan.
c) konsolidasi utang.
d) Pinjaman Uang keras.

Namun, metode kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang dibutuhkan dan juga durasi Anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran pinjaman dengan tingkat bunga 2%. Ini memberi Anda kesempatan nyata untuk mengumpulkan uang yang Anda butuhkan. Kandidat yang tertarik harus menghubungi kami melalui: christianadersonsloans@gmail.com

Informasi Dibutuhkan meliputi;

1) Nama:
2) Negara:
3) alamat:
4) menyatakan:
5) Bahasa yang dipakai:
6) Umur:
7) Status perkawinan:
8) Pekerjaan:
9) Nomor telepon:
10) saat ini berada di tempat kerja:
11) Pendapatan Bulanan:
12) kerabat dekat:
13) jumlah pinjaman yang dibutuhkan:
14) Jangka waktu pinjaman:
15) Tujuan pinjaman:

CATATAN: Aplikasi untuk 18years dan di atas

loan MICRO FINANCE said...

Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, dan jika ya, sila hubungi kami di: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

nama:
Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
menyatakan:
negara:

David M Moyes said...

Kami Christian Organisasi DIBENTUK untuk membantu orang-orang dalam kebutuhan membantu,: seperti keuangan help.So jika Anda akan melalui keuangan
kesulitan atau Anda dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi utang atau membayar
tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda merasa sulit untuk mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11:10
Setiap orang yang meminta, menerima; orang yang mencari, mendapat; dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan berlalu begitu sintesis
: karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya tesis more.Please untuk berpikiran serius dan Allah takut People.
email david.moyesfinancial0@gmail.com
Anda menyarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

PINJAMAN FORMULIR PENDAFTARAN

Nama Pemohon: ................
Negara: ................................
Pekerjaan: ...........................
Hubungan Seks: .......................................
Tujuan pinjaman: ....................
Umur: ......................................
Telepon: ..................................
Jumlah yang dibutuhkan: ...................
Durasi Pinjaman: .....................
Pendapatan bulanan: ..................

David M Moyes said...

Kami Christian Organisasi DIBENTUK untuk membantu orang-orang dalam kebutuhan membantu,: seperti keuangan help.So jika Anda akan melalui keuangan
kesulitan atau Anda dalam kekacauan keuangan, dan Anda perlu dana untuk memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi utang atau membayar
tagihan Anda, memulai bisnis yang baik, atau Anda merasa sulit untuk mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, untuk Alkitab mengatakan "" Lukas 11:10
Setiap orang yang meminta, menerima; orang yang mencari, mendapat; dan setiap orang yang mengetok, baginya pintu akan dibukakan "jadi jangan biarkan kesempatan berlalu begitu sintesis
: karena Yesus adalah sama kemarin, hari ini dan selamanya tesis more.Please untuk berpikiran serius dan Allah takut People.
email david.moyesfinancial0@gmail.com
Anda menyarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

PINJAMAN FORMULIR PENDAFTARAN

Nama Pemohon: ................
Negara: ................................
Pekerjaan: ...........................
Hubungan Seks: .......................................
Tujuan pinjaman: ....................
Umur: ......................................
Telepon: ..................................
Jumlah yang dibutuhkan: ...................
Durasi Pinjaman: .....................
Pendapatan bulanan: ..................

Jennifer Dawson said...

Am Puan Jennifer, pemberi pinjaman pinjaman peribadi. kami menawarkan pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2% setiap tahun sebanyak EUR 100,000,000,00. Yang 500,000,000,00.in untuk mata wang yang anda perlukan pinjaman dalam. Dengan pembiayaan projek 100% dijamin dan pinjaman tidak bercagar boleh didapati. kami yang dijamin untuk menyediakan perkhidmatan kewangan kepada kebanyakan pelanggan kami di seluruh dunia. Dengan pakej pinjaman anak bodoh, pinjaman yang boleh diproses dan wang dipindahkan kepada peminjam secepat mungkin. kami beroperasi dengan syarat yang jelas dan mudah difahami dan menawarkan pinjaman dengan salah seorang pelanggan kami yang Gunaan, syarikat-syarikat, syarikat, dan semua jenis organisasi perniagaan, orang perseorangan dan Tanah Pelabur Real. hubungi kami di e-mel kepada kami: jenniferdawsonloanfirm@gmail.com untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda ok.
Puan Jennifer

Anita charles said...

Apakah Anda pernah mencari bantuan keuangan mendesak? Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk membayar tagihan dan utang yang ada? Anda mencari bisnis rumah dan pinjaman pribadi, hubungi kami sekarang dengan info di bawah ini.

Nama Anda:
negara:
Jumlah Pinjaman:
lama waktu:
pekerjaan:
Tujuan dari pinjaman?
Nomor Telepon:

Catatan: Semua tanggapan harus maju Hubungi kami sekarang melalui: anitacharlesloancompany@gmail.com atau anitacharlesloancompany@mail.com Terima kasih sudah datang.

rebecca williams said...

Kami adalah sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu orang yang memerlukan
bantuan, seperti bantuan kewangan. Jadi, jika anda akan melalui kewangan
masalah jika anda mempunyai keadaan huru-hara kewangan dan anda memerlukan dana untuk
memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau membayar
bil, memulakan perniagaan yang bagus, atau anda merasa sukar
mendapatkan pinjaman modal dari bank-bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e - mail
rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com
 "Jadi, jangan biarkan peluang ini berlalu begitu sahaja,
Anda dinasihatkan untuk melengkapkan dan mengembalikan butiran di bawah ..

Nama Anda: ______________________
Alamat anda: ____________________
Negara anda: ____________________
Tugas anda: __________________
Jumlah pinjaman yang diperlukan: ______________
Tempoh pinjaman: ____________________
Pendapatan Bulanan: __________________
Nombor Telefon: ________________
Adakah anda memohon pinjaman sebelum: ________________
Jika anda telah memfailkan pinjaman sebelum ini, di mana anda dianggap jujur? ...

Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, keadaan huru-hara, dan cabaran
hubungi RebeccaWilliamsLoanFirm hari ini melalui e - mail:
rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

joyce roland said...

Kami adalah sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu orang yang memerlukan
bantuan, seperti bantuan kewangan. Jadi, jika anda akan melalui kewangan
masalah jika anda mempunyai keadaan huru-hara kewangan dan anda memerlukan dana untuk
memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau membayar
bil, memulakan perniagaan yang bagus, atau anda merasa sukar
Mendapatkan pinjaman modal dari bank-bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e - mail
Saya joycerolandloancompany@gmail.co
 "Jadi, jangan biarkan peluang ini berlalu begitu sahaja,
Anda dinasihatkan untuk melengkapkan dan mengembalikan butiran di bawah ..

Nama Anda: ______________________
Alamat anda: ____________________
Negara anda: ____________________
Tugas anda: __________________
Jumlah pinjaman yang diperlukan: ______________
Tempoh pinjaman: ____________________
Pendapatan Bulanan: __________________
Nombor Telefon: ________________
Adakah anda memohon pinjaman sebelum: ________________
Jika anda telah memfailkan pinjaman sebelum ini, di mana anda dianggap jujur? ...

Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, keadaan huru-hara, dan cabaran
kenalan joycerolanloancompany hari ini melalui e - mail:
Saya joycerolandloancompany@gmail.com

Laima Jelena said...

Halo, nama saya Laima, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman penipuan Aku punya semua yang banyak 27million, karena saya butuh modal besar dari 140 juta, saya hampir mati, ada makanan untuk memberi makan anak-anak saya, bisnis saya hancur dalam proses saya kehilangan suami saya. . Aku tidak tahan lagi .. semua ini terjadi Desember 2014, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke seorang ibu yang baik Mrs Alexandra yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman dalam perusahaannya, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini terima kasih dan Allah terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda orang Indonesia, bahwa ada banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman yang dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Alexandra, melalui email. alexandraestherloanltd@gmail.com
atau alexandraestherfastservice@cash4u.com,
Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; laimajelena@gmail.com com untuk mendapatkan informasi atau menyarankan Anda perlu tahu. silahkan Dia adalah satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya yang saya tahu. Tidak ada pajak. Tidak ada asuransi untuk membayar .Terima kasih

Mike Larry said...

MIKE LARRY KREDIT FIRM WORLD WIDE INC.
Ich bin Mr. Mike Larry, eine seriöse, rechtmäßig und akkreditierte Geld Kreditgeber Unternehmen. Ich Darlehen Geld aus, um Menschen, die haben eine finanzielle Unterstützung bei Nenn 3%. Haben Sie schlechte Kredit haben, oder Sie brauchen Geld, um Rechnungen zu bezahlen haben? Ich möchte ESTA Medium nutzen, um Ihnen mitzuteilen, dass ich zuverlässige Empfänger Hilfe, wie ich bin froh, Ihnen ein Darlehen anbieten zu können. Keine Bonitätsprüfung, 100% garantiert. Email: (mikelarryloanfirmworldwide@yahoo.com)

Hinweis: Wir begrüßen nur ernste Gesinnten. Wenn Sie nicht um echtes antworten Sie nicht uns, weil wir legitime Darlehen und bereit, für den tatsächlichen und ernsthaften Menschen zu finanzieren.

Holen Sie sich bei uns mit der folgenden, wenn Sie interessiert sind:
Vollständiger Name:
Land:
Telefonnummer:
Betrag als Darlehen benötigt:
Dauer der Ausleihe:
Geschlecht:
Beruf:

Sobald wir Ihre E-Mail: Sollen wir senden Ihnen unsere Kreditkonditionen für die Verfahren. auf unsere Mailing-Box (mikelarryloanfirmworldwide@yahoo.com)

Mr. Mike Larry
Geschäftsführer